e-Fatura Hakkında Bilmeniz Gerekenler

e-FATURA Nedir?

Elektronik ortamda hazırlanan faturalara verilen isimdir. Kağıda basılmayan ve sunucular tarafından alıcı ve satıcıya iletilen e-fatura, ileride tüm firmalar için zorunlu hale getirilecek. Giderek artan e-fatura kullanıcıları arasına girmek için yeterli sebebiniz var aslında. Kurumsal işlemlerinizi daha kolay hale getirmek ve tasarruf etmek istiyorsanız e-fatura uygulamasına geçmelisiniz.

e-FATURA Kimler için  Zorunlu?

1. Brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler

2. 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) lisans alan mükellefler.

3. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal edenler.

4. İnternet Aracılığı ile satış kiralama işlerine internet siteleri aracılığıyla aracılık edenler ve internet reklamları yayınlayan internet reklam hizmet aracıları.

5. Komisyoncu veya tüccar olarak sebze – meyve ticareti yapanlar.

6. Bavul ticareti yapan firmalar.

7. Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

 

E-Fatura Hangi Yöntemlerle Kesilebilir?

  • efatura.gov.tr internet adresindeki e-fatura portalı aracılığıyla ücretsiz e-fatura hazırlayabilirsiniz. Manuel olarak internet sitesi üzerinden düzenleme yapabilirsiniz. Bu portal Maliye’nin, sistemi tanıtmak ve yaygınlaÅŸtırmak için fatura adedi yüksek olmayan iÅŸletmelere sunduÄŸu bir çözümdür.
  • Maliye tarafından yetkilendirilmiÅŸ özel entegratörlerden biri aracılığıyla e-fatura oluÅŸturabilirsiniz. Entegratör yazılımı ve donanımı ile sizin muhasebe sisteminizden gerekli bilgileri alır ve e-faturaya dönüştürür. Düzenlenen e-faturaları kendi yazılımı ile muhasebe sisteminize aktarır. Ekstra bir entegrasyon yazılımı kullanmanız gerekir.
  • Firmanızın bilgi iÅŸlem sistemini maliye ile entegre ederek kesebilirsiniz. Bu yöntem, fatura adedi yüksek firmalar için uygundur. Muhasebe sisteminde müşteriler için üretilen faturalar özel bir yazılım ve arayüz ile e-faturaya dönüşür. Ayrıca tedarikçilerin e-fatura sistemi üzerinden gönderdiÄŸi e-faturalar da aynı yazılım ve arayüz ile muhasebeye aktarılır. Kayıtlar otomatik oluÅŸur.

E-Faturaya Geçmenin Maliyeti Nedir?

E-faturaya geçmek için TÜBİTAK’tan mutlaka mali mühür satın almanız gerekiyor.  E-fatura portalini kullanırken ek bir ücret ayırmanıza gerek kalmıyor. Ayda en fazla 500 fatura kesilebilir siniz. Entegrasyon ve saklama ücreti ile muhasebe yazılımına ek modül maliyeti ve eğitim bedelini karşılamanız gerekir